Nie wymaga wiele pracy a jest przepyszna, szczególnie na ciepło. Może być także serwowana na śniadanie :-)
20 min
Składniki:
4 duże jabłka
1 puszka brzoskwiń (w sezonie mogą być świeże 3-4 szt.)
1szklanka płatków owsianych
½ szklanki mąki pełnoziarnistej
½ szklanki wiórków kokosowych
¾ szklanki słonecznika łuskanego
¾ szklanki cukru brązowego lub 2 łyżki stewii
1 kostka masła
cynamon
Kruszonka jabłkowo-brzoskwiniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Brzoskwinie odsączyć i pokroić na małe kawałki. Wymieszać z jabłkami.
2.Tortownicę wyłożyć pergaminem i nasmarować masłem.
3.Wymieszać płatki owsiane z mąką, cukrem, wiórkami kokosowymi oraz słonecznikiem.
4.Na dno tortownicy wsypać cienką mieszanki. Położyć na to cienkie plastry masła tak, aby zakryły dno. Posypać cynamonem. Następnie równomiernie ułożyć warstwę owoców i ponownie wsypać cienką warstwę mieszanki mączno-owsianej. Na wierzchu ponownie ułożyć masło. Posypać cynamonem. Czynność powtórzyć, zaczynając od ponownego ułożenia owoców.
5.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut, aż wierzch się zrumieni i owoce będą miękkie.
Komentarze