Kruszonka jabłkowo-brzoskwiniowa

5 (188 ocen)

  • 20 min

Nie wymaga wiele pracy a jest przepyszna, szczególnie na ciepło. Może być także serwowana na śniadanie :-)

  • 20 min

Składniki:

  • 4 duże jabłka
    1 puszka brzoskwiń (w sezonie mogą być świeże 3-4 szt.)
    1szklanka płatków owsianych
    ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
    ½ szklanki wiórków kokosowych
    ¾ szklanki słonecznika łuskanego
    ¾ szklanki cukru brązowego lub 2 łyżki stewii
    1 kostka masła
    cynamon
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Jabłecznik Desery

Kruszonka jabłkowo-brzoskwiniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Brzoskwinie odsączyć i pokroić na małe kawałki. Wymieszać z jabłkami.
  • 2. Tortownicę wyłożyć pergaminem i nasmarować masłem.
  • 3. Wymieszać płatki owsiane z mąką, cukrem, wiórkami kokosowymi oraz słonecznikiem.
  • 4. Na dno tortownicy wsypać cienką mieszanki. Położyć na to cienkie plastry masła tak, aby zakryły dno. Posypać cynamonem. Następnie równomiernie ułożyć warstwę owoców i ponownie wsypać cienką warstwę mieszanki mączno-owsianej. Na wierzchu ponownie ułożyć masło. Posypać cynamonem. Czynność powtórzyć, zaczynając od ponownego ułożenia owoców.
  • 5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut, aż wierzch się zrumieni i owoce będą miękkie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować