Kruszon z owocami

4.47 (186 ocen)

  • 60 min

Pyszne kruche ciasto połączone z owocami i kruchą bezą

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1,5 szklanki mąki krupczatki
    5 łyżek cukru
    5 żółtek
    5 białek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki oleju
    1 łyżka kakao
    1 słoik wiśni
    1 szklanka cukru
Wystaw ocenę:

4.47 (186 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery Beza

Kruszon z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Wszystkie składniki (oprócz kakao, białek i 1 szkanki cukru) dać do miski i dobrze zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną zostawić a do drugiej dodać kakao.
  • 2. Ciasto jasne i ciemne podzielić na 2 części. Pół jasnego i pół ciemnego wyłożyć na blaszkę tworząc "łatki" Na ciasto położyć osączone wiśnie.
  • 3. Białka ubić na sztywno. Do ubitych białek dodać 1 szklankę cukru i dobrze razem ubić.
  • 4. Ubitą pianę wyłożyć na wiśnie. Na to pokruszyć resztę ciasta. Piec 45 minut w 160 st C.

Porady

Zamiast wiśni ze słoika można użyć dowolnych owoców, świeżyć jak i z syropu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować