Kruszon z jabłkami

5 (179 ocen)

  • 60 min

Przepis dostałam od znajomej, całej mojej rodzinie bardzo smakuje, cała blacha czasem znika w jedno popołudnie.

  • 60 min

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
    4 żółtka
    1 p. margaryny
    0,5 szklanki cukru
    2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 p. cukru waniliowego
    1 kg jabłek
Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Kruszon z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao (niekoniecznie). Jedną część schłodzić w zamrażalniku. Ubić 4 białka (z lodówki) ze szczyptą soli, dodać pół szklanki cukru i ubić mikserem. Wyłożyć jedną część ciasta do wysmarowanej blachy lub wyłożonej papierem. Na ciasto wyłożyć przesmażone jabłka (lub powidła),wylać ubitą pianę z białek. Na pianę zetrzeć drugą część ciasta wyjętą z zamrażarki. Piec 40-50 minut w 150 °C.

Porady

Zamiast jabłek można użyć innych owoców np. brzoskwinie z puszki lub wiśnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować