na blachę o wymiarach 36x25:
3 szklanki mąki,
szklanka cukru plus 2 łyżki cukru waniliowego,
dodatkowo ok. 3/4 - szklanki cukru do ubicia białek,
5 żółtek i 5 białek,
250 g zimnego masła,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
łyżeczka lud dwie kakao,
2 szklanki czarnej porzeczki (można użyć z soku),
opcjonalnie pół tabliczki czekolady do rozpuszczenia
Ciasto kruszawiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, cukier, proszek do pieczenia połączyć na kruszonkę, dodać żółtka i wyrobić na gładkie ciasto. Uformować w kulkę i podzielić na 3 części - dużą, średnią i małą. Dużą część rozłożyć na dno blachy (jako spód), do średniej dodać kakao ( w takiej ilości, by ciasto zmieniło kolor) i pokruszyć ją na jasny spód. Na to położyć odsączone owoce. Ubić pianę z białek na sztywno, stopniowo dodając cukier; wyłożyć na owoce. Na pianę pokruszyć najmniejszą część jasnego ciasta. Piec ok. 35-45 minut w 180 stopniach. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i polać nią upieczone ciasto.
Komentarze