Ciasto Kruszawiec

4.5 (194 ocen)

  • 60 min

Jedno z moich ulubionych ciast.

  • 60 min

Składniki:

  • na blachę o wymiarach 36x25:
    3 szklanki mąki,
    szklanka cukru plus 2 łyżki cukru waniliowego,
    dodatkowo ok. 3/4 - szklanki cukru do ubicia białek,
    5 żółtek i 5 białek,
    250 g zimnego masła,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    łyżeczka lud dwie kakao,
    2 szklanki czarnej porzeczki (można użyć z soku),
    opcjonalnie pół tabliczki czekolady do rozpuszczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pleśniak Kruche ciasto Desery

Ciasto kruszawiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia połączyć na kruszonkę, dodać żółtka i wyrobić na gładkie ciasto. Uformować w kulkę i podzielić na 3 części - dużą, średnią i małą. Dużą część rozłożyć na dno blachy (jako spód), do średniej dodać kakao ( w takiej ilości, by ciasto zmieniło kolor) i pokruszyć ją na jasny spód. Na to położyć odsączone owoce. Ubić pianę z białek na sztywno, stopniowo dodając cukier; wyłożyć na owoce. Na pianę pokruszyć najmniejszą część jasnego ciasta. Piec ok. 35-45 minut w 180 stopniach. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i polać nią upieczone ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować