Krupnik z suszonymi grzybkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealny na zimowe wieczory :)

  • 60 min

Składniki:

  • 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej
    0,5 szklanki suszonych koźlarzy
    6 ziemniaków
    natka pietruszki
    koperek
    2 kostki rosołowe
    przyprawy
    2 litry wody

Krupnik z suszonymi grzybkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wrzucamy kostki rosołowe, wlewamy zimną wodę i nastawiamy na gaz. W tym czasie odmierzamy odpowiednią ilość kaszy oraz obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Grzyby zalewamy szklanką zimnej wody ok. 6 godzin wcześniej. Kiedy woda z kostkami zacznie wrzeć wrzucamy ziemniaki i gotujemy na wolnym ogniu, po 5 minutach wsypujemy kaszę, przekładamy grzybki (razem z wodą w której się moczyły) i doprawiamy zupę do smaku – całość na wolnym ogniu gotujemy 15 minut, po czym dodajemy 2 łyżki siekanej natki pietruszki oraz łyżkę posiekanego koperku. Gotujemy jeszcze chwilę, ponownie doprawiamy wedle uznania i podajemy na gorąco.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy