Krupnik z kaszy jaglanej

5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zupa, przygotowana z trochę niedocenianej kaszy jaglanej, jest nie tylko smaczna, ale i pożywna.

Składniki:

  • ● 2/3 szkl. kaszy jaglanej
    ● ok. 2 litrów bulionu drobiowego (może być z kostki)
    ● 2 udka z kurczaka
    ● 25 dag pieczarek
    ● średnia marchewka
    ● mała pietruszka
    ● łyżka masła
    ● 3 łyżki oleju
    ● 6 gałązek koperku
    ● sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krupnik z kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka myjemy i osuszamy.
    Oprószamy solą i smażymy
    na rozgrzanym oleju. Obieramy
    z kości.
  • 2. Pieczarki oczyszczamy,
    kroimy w plasterki. Odparowujemy na suchej patelni.
    Następnie dodajemy masło
    i lekko rumienimy.
  • 3. Marchewkę i pietruszkę
    obieramy i myjemy. Marchewkę
    kroimy w małą kostkę.
    Pietruszkę ścieramy na
    tarce o dużych oczkach.
  • 4. Kaszę przelewamy zimną
    wodą, a następnie wrzątkiem.
    Wsypujemy do gotującego
    się bulionu. Dodajemy
    marchewkę i pietruszkę. Gotujemy
    ok. 15 minut.
  • 5. Gdy kasza zmięknie, dodajemy
    mięso i pieczarki.
    Jeszcze chwilę gotujemy.
    Zupę doprawiamy pieprzem
    i solą. Przed podaniem obficie
    posypujemy posiekanym
    koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować