Krupnik z kaszą jęczmienną na rosole

4.98 (167 ocen)

  • 15 min

Pyszna i rozgrzewająca zupa idealna na zimowe chłody.

  • 15 min

Składniki:

  • 2 litry rosołu drobiowo-wołowego
    1 marchew
    1 pietruszka (korzeń)
    1/2 małego selera
    1 biała część pora
    1 średnia cebula
    3 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    1 ząbek czosnku
    1/4 natki pietruszki
    3 liście świeżego lubczyku
    świeżo zmielony czarny pieprz
    sól (opcjonalnie)
    100 g kaszy jęczmiennej
Wystaw ocenę:

4.98 (167 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krupnik

Krupnik z kaszą jęczmienną na rosole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Pora pokroić w talarki, obraną cebulę podpiec nad gazem. Do gotującego się rosołu dodać warzywa, czosnek, liść i ziele, lubczyk i natkę pietruszki. Kaszę przepłukać. Zalać wrzącą wodą. Pozostawić na kilka minut do napęcznienia. Dodać do zupy i gotować do miękkości. Przyprawić pieprzem i ewentualnie solą. Podawać gorącą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Kasza jęczmienna Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować