Tę bezmięsną zupę chętnie je moja córka. Mąż też się czasem skusi, chociaż woli mięsne dania.
Składniki:
20 dag kaszy gryczanej
ok. 3 dag suszonych grzybów
cebula
porcja włoszczyzny
oliwa
3 ziarna ziela angielskiego
3 ziarna pieprzu
sól
kilka gałązek natki pietruszki
Krupnik wegetariański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Włoszczyznę myjemy, obieramy i kroimy. Cebulę obieramy i siekamy. Wraz
z włoszczyzną dusimy w garnku na rozgrzanej oliwie. Zalewamy 2 l wrzątku. Dodajemy ziele angielskie, pieprz i sól.
2.Grzyby moczymy, osączamy i kroimy w cienkie paski. Kaszę gryczaną płuczemy i z grzybami dodajemy do wywaru. Gotujemy na małym
ogniu ok. 20 minut. Natkę myjemy, osuszamy i siekamy. Posypujemy zupę.
Komentarze