Krupnik wegetariański

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tę bezmięsną zupę chętnie je moja córka. Mąż też się czasem skusi, chociaż woli mięsne dania.

Składniki:

  • 20 dag kaszy gryczanej
    ok. 3 dag suszonych grzybów
    cebula
    porcja włoszczyzny
    oliwa
    3 ziarna ziela angielskiego
    3 ziarna pieprzu
    sól
    kilka gałązek natki pietruszki

Krupnik wegetariański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę myjemy, obieramy i kroimy. Cebulę obieramy i siekamy. Wraz
    z włoszczyzną dusimy w garnku na rozgrzanej oliwie. Zalewamy 2 l wrzątku. Dodajemy ziele angielskie, pieprz i sól.
  • 2. Grzyby moczymy, osączamy i kroimy w cienkie paski. Kaszę gryczaną płuczemy i z grzybami dodajemy do wywaru. Gotujemy na małym
    ogniu ok. 20 minut. Natkę myjemy, osuszamy i siekamy. Posypujemy zupę.

Notka redakcyjna

PP_10-2011

Komentarze

Podobne przepisy