Kiedy nachodzi mnie chęć na tradycyjną zupę myślę o krupniku. Pamiętam go jeszcze z czasów dzieciństwa. Ale nie lubię zup na mięsie, dlatego wymyśliłam własną, bezmięsną wersję.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
- woda wrząca: 2.5 litra
- marchewka świeża: 2 sztuki
- pietruszka świeża: 1 sztuka
- seler kawałek: 100 gramów
- por (zielona część): 50 gramów
- ziemniaki surowe: 200 gramów
- kasza jaglana: 100 gramów
- oliwa z oliwek: 2 łyżki
- ziele angielskie: 6 sztuk
- Liscie laurowe: 4 sztuki
- kminek cały: 20 sztuk
Krupnik wegański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obierz i pokrój warzywa.
2.Wodę wlej do garnka. Dodaj oliwę.
3.Wrzuć przyprawy, wsyp sól i pieprz.
4.Dodaj kaszę, a po kilku minutach wrzuć warzywa.
Pora można dodać na końcu, bo gotuje się najszybciej.
Gotuj ok. 20-30 min - aż warzywa i kaszą będą miękkie.
5.Zupę podawaj posypaną koperkiem i natką pietruszki.
Koperku i natki radzę nie dodawać do gotującej się zupy w garnka, bo szybko stracą kolor.
Komentarze