Krupnik w stylu żydowskim

0 (0 ocen)

Przepis znalazłam w książce kulinarnej babci.

Składniki:

  • 2 litry wywaru (bulionu), 10 dag kaszy jęczmiennej, 2 małe cebule, 1 ząbek czosnku, 1 pęczek szczypiorku, 2 żółtka, 125 ml mleka, 100ml śmietany, po szczypcie:gałka muszkatołowa, sól, kminek, biały pieprz, oliwa z oliwek do smażenia

Krupnik w stylu żydowskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Kaszę namoczyć i wypłukać na sitku. Rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej cebulę, czosnek i kaszę. Wywar zagotować i przełożyć do niego zawartość patelni. Zupę przyprawić i gotować pod przykryciem aż kasza będzie miękka. Szczypior umyć i posiekać. Żółtka roztrzepać ze śmietaną oraz mlekiem i ostrożnie dodać do zupy. Posypać szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy