Krupnik na żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby płuczemy. Zalewamy
wodą i odstawiamy
na ok. 20 minut.
Osączamy i kroimy
w małe kawałki.
2.Marchewki, pietruszkę,
ziemniaki
i selera obieramy
i myjemy. Jedną
marchewkę kroimy
w słupki, drugą
w plasterki. Pietruszkę
i selera kroimy w ćwiartki. Cebulę obieramy
i przekrawamy na pół.
Żeberka myjemy. Kaszę płuczemy
i osączamy.
3.Warzywa zalewamy 1,5 litra
wrzącej wody. Wkładamy żeberka,
grzyby, liść laurowy
i ziele angielskie. Wsypujemy
kaszę. Gotujemy 40 minut.
Dodajemy pokrojone ziemniaki
i gotujemy jeszcze 20 minut.
Zupę doprawiamy solą i pieprzem.
Natkę pietruszki myjemy,
osuszamy i drobno siekamy.
Wsypujemy do zupy
Porady
Suszone grzyby możemy zastąpić suszonymi śliwkami.
Komentarze