Krupnik na żeberkach

4.5 (192 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 20 min

Zimą za takie treściwe dania zbieram same pochwały.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ● 2 marchewki
    ● 25 dag żeberek
    ● 10 dag kaszy perłowej
    ● 1/2 selera
    ● duża pietruszka
    ● 25 dag ziemniaków
    ● 2-3 suszone grzyby
    ● cebula
    ● liść laurowy
    ● 4-5 ziaren ziela
    angielskiego
    ● sól, pieprz
    ● natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krupnik na żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby płuczemy. Zalewamy
    wodą i odstawiamy
    na ok. 20 minut.
    Osączamy i kroimy
    w małe kawałki.
  • 2. Marchewki, pietruszkę,
    ziemniaki
    i selera obieramy
    i myjemy. Jedną
    marchewkę kroimy
    w słupki, drugą
    w plasterki. Pietruszkę
    i selera kroimy w ćwiartki. Cebulę obieramy
    i przekrawamy na pół.
    Żeberka myjemy. Kaszę płuczemy
    i osączamy.
  • 3. Warzywa zalewamy 1,5 litra
    wrzącej wody. Wkładamy żeberka,
    grzyby, liść laurowy
    i ziele angielskie. Wsypujemy
    kaszę. Gotujemy 40 minut.
    Dodajemy pokrojone ziemniaki
    i gotujemy jeszcze 20 minut.
    Zupę doprawiamy solą i pieprzem.
    Natkę pietruszki myjemy,
    osuszamy i drobno siekamy.
    Wsypujemy do zupy

Porady

Suszone grzyby możemy zastąpić suszonymi śliwkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza perłowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować