Krupnik na wędzonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wędzone żeberka lub kości od schabu zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez godzinę. W międzyczasie zbierać tworzącą się pianę.
2.Na tarce o grubych oczkach zetrzeć marchew, pietruszkę i seler. Ziemniaki pokroić w grubą kostkę, czosnek w plasterki, cebulę w ćwierćplasterki, por w plastry.
3.Po godzinie wyjąć żeberka i oddzielić mięso od kości, do wywaru dodać złamane listki laurowe, ziele angielskie, związaną natkę pietruszki. Gotować na wolnym ogniu. Po 15 minutach dodać wszystkie przygotowane wcześniej warzywa i mięso, po następnych 15 dodać kaszę. Wymieszać i gotować następny kwadrans.
4.Doprawić solą, pieprzem, mielonym kminkiem, chilli, sokiem z cytryny. Gotować jeszcze ok. 5 minut. Przed końcem gotowania dodać majeranek.
5.Zupę podawać ze świeżym chlebem, posypaną posiekaną natką pietruszki.
Komentarze