Krupnik Bożenki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ta zupa była dla mnie ogromnym zaskoczeniem. Nigdy nie dodawałam kapusty do krupniku. Sądziłam, że zepsuje cały smak. Okazało się, że to warzywo bardzo dobrze komponuje się z całą resztą. Polecam serdecznie takie połączenie.

  • 60 min

Składniki:



  • 2 skrzydełka z kurczaka
    1,5 l wody
    1 marchewka
    1 mała pietruszka
    kawałek pora
    kawałek selera
    4-5 dużych ziemniaków
    100 g drobnej kaszy jęczmiennej
    1 duży liść białej kapusty
    2 kostki rosołowe
    2 ziela angielskie
    pieprz
    1 łyżka posiekanej pietruszki
    1 łyżka posiekanego kopru (niekoniecznie)

Krupnik bożenki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka myjemy, wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Powstałe szumowiny usuwamy łyżką cedzakową. Po zagotowaniu wywaru dodajemy kostki rosołowe oraz ziela angielskie.
  • 2. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Dodajemy je do wywaru oprócz ziemniaków. Gotujemy pod przykryciem.
  • 3. Kaszę wsypujemy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą. Dodajemy do zupy. Kiedy się zagotuje dodajemy opłukane ziemniaki. doprawiamy pieprzem.
  • 4. Na koniec wsypujemy poszatkowaną natkę i opcjonalnie koper.

Komentarze

Podobne przepisy