Krupnik

0 (0 ocen)

  • 20 min

Zdrowa, pyszna i sycąca zupa, która rozgrzeje po powrocie z zimowego spaceru.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 marchewka
    1 pietruszka
    kawałek selera
    1 por
    liść laurowy i ziele angielskie
    sól, pieprz czarny i pieprz ziołowy
    3 ziemniaki
    10 dg kaszy jęczmiennej
    kostka rosołowa
    koperek

Krupnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę obieramy. Marchewkę kroimy w talarki, a pietruszkę, selera i pora w drobną kostkę. Warzywa zalewamy 1,5 litrem wrzątku, dodajemy kostkę rosołową, liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy na średnim ogniu.
  • 2. Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do gotujących się warzyw. Kaszę kilkakrotnie przepłukujemy wodą i dodajemy do zupy.
  • 3. Gdy wszystkie warzywa i kasza będą już miękkie, wyławiamy liść laurowy i ziele angielskie, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Zupę rozlewamy na talerze i posypujemy koperkiem.

Porady

Krupnik można ugotować także na mięsie, wtedy zupa będzie bardziej sycąca.

Komentarze

Podobne przepisy