Krupnik

4.5 (194 ocen)

  • 30 min

Pyszna zupka dla każdego niejadka !

  • 30 min

Składniki:

  • 2,5 litra wody

    2 podudzia z indyka (pałka przypominająca wyglądem golonkę)

    2-3 ziemniaki

    2 marchewki

    1/2 małego selera

    1/2 pęczka natki pietruszki

    2-3 zielone liście pora

    2 liście laurowe

    5 ziarenek pieprzu

    1 szklanka kaszy jęczmiennej
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krupnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wody wrzucamy umyte podudzia z indyka i solimy 2 łyżeczkami soli. Po około 45 minutach dodajemy utarte na tarce marchewkę, seler i pietruszkę. Następnie wrzucamy pokrojony w paseczki por, natkę pietruszki, przyprawy - ziele, pieprz i liście laurowe wsypujemy kaszę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.
  • 2. Co jakiś czas mieszając gotujemy zupę do miekkości i podwojenia objętości kaszy. Zupa naturalnie się zagęści.
  • 3. Pod koniec gotowania wyjmujemy podudzia, a kiedy przestygną obieramy mięso, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do zupy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować