Kruchy z rabarbarem

0 (0 ocen)

Lekko kwaskowe kruche ciasto z bitą śmietaną idealne połączenie

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    1 kostka margaryny
    3/4 szklanki cukru + 2 łyżki
    4 żółtka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier wanilinowy
    łyżka śmietany 18%
    1 kg rabarbaru
    2 kubki śmietany 30% (200g)
    2 śmietan fix-y

Kruchy z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar obieramy, kroimy w drobna kostkę, zasypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy na bok.
  • 2. Mąkę przesiać zmieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać margarynę i dokładnie posiekać. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść szybko ciasto uformować w wałek. 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Z rabarbaru odsączyć sok i wyłożyć go na ciasto, całość przykryć pozostałą częścią ciasta.
  • 3. Piec około 30 - 40 minut w temperaturze 180ºC.
  • 4. Śmietanę ubijamy na sztywno z śmietan fix-em i wykładamy na wystudzone ciasto. Ja do dekoracji użyłam truskawek

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy