Kruchy z czekoladowym budyniem

5 (185 ocen)

  • 30 min

Trzeba wypróbować i skosztować.

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka 24x36 cm
    Składniki na ciasto:
    - 0,5 kg mąki,
    - 0,5 szklanki cukru pudru,
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - 1 łyżka octu,
    - 5 żółtek,
    - 1 margaryna mleczna

    Budyń czekoladowy:
    - 1 litr mleka,
    - 3 budynie czekoladowe,
    - 1 łyżka kakao,
    - Cukier do smaku- około 3 łyżki,
    - 0,5 kostki masła

    Beza kokosowa:
    - 5 białek,
    - 0,5 szklanki cukru,
    - 1 szklanka kokosu,
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wystaw ocenę:

5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruchy z czekoladowym budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruchy z czekoladowym budyniem 1. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część schłodzić w zamrażalniku, a drugą wyłożyć na blaszkę.
    Na ciasto wyłożone wylewamy czekoladowy budyń. Na budyń nakładamy bezę kokosową .
    Na bezę należy zetrzeć schłodzone ciasto.
    Całość wkładamy do piekarnika na około 50 min. Pieczemy w 180°C.
  • 2. Budyń: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. Drugą połowę mieszamy z budyniami i kakao. Gotujemy budyń. Do ciepłego wtłaczamy masło. Budyń wykładamy na ciasto kruche.
  • 3. Beza: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier a na końcu kokos i mąkę. Całość wykładamy na lekko przestygnięty budyń.

    Na bezę kokosową ścieramy na grubych oczkach drugą połowę ciasta kruchego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń czekoladowy Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować