Kruchy przekładaniec z truskawkami

4.5 (173 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne kruchutkie ciacho z masą budyniową i kwaskowatymi truskawkami.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • mąka pszenna pół kilograma
    cukier puder 5 dag
    masło 5 dag
    amoniak opakowanie 30 g
    żółtka 2 sztuki
    jedno całe jajko
    śmietana 18% do wyrobienia ciasta ok. 200 g
    masa budyniowa:
    1 budyń waniliowy na 3/4 litra mleka
    2 łyżki cukru
    2,5 szklanki mleka
    1 galaretka truskawkowa
    masło 200 g
    dodatkowo 500 g truskawek
    1 galaretka truskawkowa
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruchy przekładaniec z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przełożenie ciasta 1. Wszystkie składniki ciasta zagnieść, dodajemy śmietanę by było elastyczne, tak około 200 g. Podzielić na 6 części. Cienko rozwałkować każdą część i piec na dużej prostokątnej blaszce (24 cm na 37 cm ), na jasno złoty kolor, w 180 stopniach, pieczemy około 10-15 minut.
    Dwie szklanki mleka gotujemy a w połowie szklanki mleka mieszamy budyń z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy budyń, mieszamy i jak zacznie gęstnieć wsypujemy galaretkę truskawkową i ponownie mieszamy zestawiając z ognia.
    Gdy masa budyniowa stygnie rozpuszczamy drugą galaretkę w szklance wrzątku i jak lekko przestygnie wlewamy do pokrojonych na mniejsze kawałki truskawek
    Jak nasz budyń jest już zimny dodajemy miękkie mało i ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy truskawki z zakrzepniętą galaretką i delikatnie mieszamy. Naszą masę wykładamy na upieczone blaty kruche (które bardzo się kruszą) aż do wyczerpania składników. Wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem. Najlepsze jest gdy trochę pobędzie w lodówce.

    SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amoniak Masa budyniowa Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować