Pyszne kruchutkie ciacho z masą budyniową i kwaskowatymi truskawkami.
1 godz. 30 min
Składniki:
mąka pszenna pół kilograma
cukier puder 5 dag
masło 5 dag
amoniak opakowanie 30 g
żółtka 2 sztuki
jedno całe jajko
śmietana 18% do wyrobienia ciasta ok. 200 g
masa budyniowa:
1 budyń waniliowy na 3/4 litra mleka
2 łyżki cukru
2,5 szklanki mleka
1 galaretka truskawkowa
masło 200 g
dodatkowo 500 g truskawek
1 galaretka truskawkowa
Kruchy przekładaniec z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki ciasta zagnieść, dodajemy śmietanę by było elastyczne, tak około 200 g. Podzielić na 6 części. Cienko rozwałkować każdą część i piec na dużej prostokątnej blaszce (24 cm na 37 cm ), na jasno złoty kolor, w 180 stopniach, pieczemy około 10-15 minut.
Dwie szklanki mleka gotujemy a w połowie szklanki mleka mieszamy budyń z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy budyń, mieszamy i jak zacznie gęstnieć wsypujemy galaretkę truskawkową i ponownie mieszamy zestawiając z ognia.
Gdy masa budyniowa stygnie rozpuszczamy drugą galaretkę w szklance wrzątku i jak lekko przestygnie wlewamy do pokrojonych na mniejsze kawałki truskawek
Jak nasz budyń jest już zimny dodajemy miękkie mało i ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy truskawki z zakrzepniętą galaretką i delikatnie mieszamy. Naszą masę wykładamy na upieczone blaty kruche (które bardzo się kruszą) aż do wyczerpania składników. Wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem. Najlepsze jest gdy trochę pobędzie w lodówce.
Komentarze