Kruchy pomarańczowiec z kawą

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Przepis zainspirowany deszczową pogodą. Był tak pyszny, że od tej pory z utęsknieniem czekam na deszcz.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - cukier: 100 gramów
    - masło, chłodne: 100 gramów
    - skórka otarta z pomarańczy: 1 łyżeczka
    - jajka: 2 sztuki
    - mąka: 150 gramów
    - kawa rozpuszczalna sypka: 1 łyżka
    - Śmietana, jeśli składniki nie będą chciały się złączyć: 1 szczypta
    - płatki migdałowe: 70 gramów
    - miąższ z jednej pomarańczy: 1 sztuka

Kruchy pomarańczowiec z kawą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 190ºC
  • 2. Ucieramy cukier z masłem, dodajemy skórkę pomarańczową.
    Powoli dodajemy jajka, mąkę i kawę.
  • 3. Mieszamy bardzo dobrze do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciasto nie będzie chciało się złączyć możemy dodać trochę śmietany 12 lub 18%.
  • 4. Gotowe ciasto układamy równomiernie na blaszce o średnicy 24 cm. Kładziemy na nie kawałki pomarańczy i płatki migdałów.
    Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 min. (do zarumienienia się ciasta)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy