Kruche ciasto z dużą ilością kwaskowych wiśni, do tego duża ilość chrupiącej kruszonki. Dla mnie takie ciasto to smak dzieciństwa. Choć jego przygotowanie wymaga trochę pracy, smak wszystko wynagradza.
Składniki:
Ciasto:
-2 i 1/3 szklanki mąki tortowej
-3/4 szklanki cukru pudru
-200 g masła
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 jajko
-2 łyżki śmietany 18%
Kruchy placek z wiśniami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaszkę 22x30 smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.
2.Składniki ciasta zagniatamy na jednolitą, elastyczną masę. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na 45 minut do lodówki. Po tym czasie odkrawamy 1/3 ciasta, z powrotem owijamy folią i wkładamy do lodówki.
3.Resztę ciasta rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, przekładamy na blaszkę. Wstawiamy jeszcze na 15-20 minut do lodówki, aż się schłodzi. Następnie ciasto pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy.
4.Wiśnie mieszamy z cukrem pudrem, wykładamy na ostudzone ciasto. Posypujemy równomiernie mąką ziemniaczaną. Wyjmujemy drugą część ciasta, palcami formujemy kruszonkę, wysypujemy na wiśnie. Ciasto wstawiamy na piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez 45 minut. Smacznego!
Komentarze