Kruchy placek z wiśniami i kruszonką

4.44 (181 ocen)

Kruche ciasto z dużą ilością kwaskowych wiśni, do tego duża ilość chrupiącej kruszonki. Dla mnie takie ciasto to smak dzieciństwa. Choć jego przygotowanie wymaga trochę pracy, smak wszystko wynagradza.

Składniki:

  • Ciasto:
    -2 i 1/3 szklanki mąki tortowej
    -3/4 szklanki cukru pudru
    -200 g masła
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1 jajko
    -2 łyżki śmietany 18%

    Wiśnie:
    -1 kg wydrylowanych wiśni
    -3 łyżki cukru pudru
    -2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Dodatkowo:
    masło lub margaryna i bułka tarta do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.44 (181 ocen)

Kruchy placek z wiśniami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę 22x30 smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.
  • 2. Składniki ciasta zagniatamy na jednolitą, elastyczną masę. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na 45 minut do lodówki. Po tym czasie odkrawamy 1/3 ciasta, z powrotem owijamy folią i wkładamy do lodówki.
  • 3. Resztę ciasta rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, przekładamy na blaszkę. Wstawiamy jeszcze na 15-20 minut do lodówki, aż się schłodzi. Następnie ciasto pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy.
  • 4. Wiśnie mieszamy z cukrem pudrem, wykładamy na ostudzone ciasto. Posypujemy równomiernie mąką ziemniaczaną. Wyjmujemy drugą część ciasta, palcami formujemy kruszonkę, wysypujemy na wiśnie. Ciasto wstawiamy na piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez 45 minut. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Piknik Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować