Kruchy placek z wiśniami i kremem waniliowym

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Crostata alla crema di amarene

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - słodkie kruche ciasto - porcja: 1 sztuka
    - krem waniliowy - porcja: 0.5 sztuki
    - duszone wiśnie bez pestek: 2 szklanki
    - cukier puder: 0.5 szklanki
    - masło i mąka do wysmarowania i oprószenia tortownicy: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruchy placek z wiśniami i kremem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Słodkie kruche ciasto 1. Słodkie kruche ciasto: SKŁADNIKI: 2 szklanki (300g) zwykłej mąki, pół szklanki (100g) cukru, szczypta soli, odrobina startej skórki z cytryny, pół szklanki (125g) masła posiekanego na kawałki, 2 żółtka.

    SPOSÓB WYKONANIA: Wymieszaj mąkę z cukrem i solą. Dodaj startą skórkę z cytryny. Przełóż na lekko oprószony mąką blat i uformuj wzgórek. Pośrodku zrób dołek i włóż do niego masło. Szybko ugniataj palcami do uzyskania ciasta o konsystencji drobnych okruchów chleba. Uformuj z niego wzgórek, zrób w środku dołek i wrzuć do niego żółtka, ugniataj na gładką masę, po czym ulep kulę. Zawiń ją w folię do żywności i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut. Rozwałkuj ciasto, przełóż je do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy o średnicy 23 cm. Nakłuj ciasto widelcem. Przykryj ciasto pergaminem i posyp suchą fasolą. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
  • Krem waniliowy 2. Krem waniliowy: SKŁADNIKI: 5 żółtek, 3/4szklanki (150g) cukru, 1/3 szklanki (50g) mąki, 2 szklanki (500ml) mleka, szczypta soli, 2 - 3 krople esencji waniliowej.

    SPOSÓB WYKONANIA: Ubijaj żółtka z cukrem aż zbieleją i nabiorą konsystencji kremu. Domieszaj mąkę. Zagotuj mleko z solą, zdejmij garnek z ognia. Dodaj do mleka mieszaninę jajek i mąki i gotuj na bardzo małym ogniu cały czas mieszając żeby nie tworzyły się grudki. Gdy masa jest już gęsta dodaj esencję waniliową, wymieszaj.
  • 3. Przygotuj ciasto, przełóż je do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy o średnicy 23 cm. Nakłuj ciasto widelcem. Przykryj ciasto pergaminem i posyp suchą fasolą. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Ostudzić. Rozprowadzić po placku krem waniliowy, na wierzch ułożyć wiśnie i postawić na 10 minut pod bardzo gorącym rusztem. Posypać cukrem pudrem i podawać na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować