Kruchy placek z rabarbarem i waniliowo-migdałową kruszonką

0 (0 ocen)

Pyszne połączenie bardzo kruchego ciasta, rabarbarowego nadzienia i chrupiącej, aromatycznej posypki.

Składniki:

  • 60 dag rabarbaru
    5 dag cukru
    CIASTO:
    40 dag mąki pszennej
    szczypta soli
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    15 dag cukru pudru
    20 dag masła
    3 średnie jajka
    KRUSZONKA:
    8 dag mąki pszennej
    8 dag cukru pudru
    opakowanie 16 g cukru wanilinowego
    5 dag masła
    PONADTO:
    3 dag migdałów w słupkach
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruchy placek z rabarbarem i waniliowo-migdałową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyty rabarbar pokroić na kawałki, włożyć do rondelka, dodać cukier i 1-2 łyżki wody, dusić 3-4 minuty, odstawić do ostudzenia.
  • 2. CIASTO:
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z solą i cukrem pudrem, dodać zimne masło i dokładnie posiekać.
    Dodać jajka, wymieszać najpierw łyżką, a potem dłonią zagnieść ciasto.
    Blaszkę o wymiarach 23x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem.
    Ciastem wykleić dno blaszki – jest dość kleiste, więc robić to omączoną dłonią.
    Na cieście rozłożyć rabarbar.
  • 3. KRUSZONKA:
    Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać zimne masło i posiekać, palcami rozetrzeć kruszonkę tak, aby były większe grudki.
    Kruszonką posypać warstwę rabarbaru.
    Na wierzchu ciasta rozsypać słupki migdałów.
    Piec około 60 minut, do suchego patyczka i zrumienienia wierzchu.
    Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Rabarbar

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować