Kruchy placek z porzeczkami pod bezą

0 (0 ocen)

Ciasto lekko kwaskowe, idealnie współgra z filiżanką kawy...

Składniki:

  • Ciasto:
    8 łyżek masła lub margaryny,
    25 dag mąki pszennej,
    1/4 szkl. cukru,
    cukier waniliowy,
    2 żółtka,
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    2 łyżki śmietany.

    Ponadto:
    25 dag czerwonych porzeczek,
    3 białka,
    3/4 szkl. cukru pudru,
    4 łyżki dżemu z porzeczek.

Kruchy placek z porzeczkami pod bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników zagnieść ciasto. Owinąć w folię i schładzać w lodówce przez 1/2 godz. Ciastem wylepić dno formy na tartę o śr. 27 cm. Ponakłuwać widelcem. Piec 10 min w temp. 180st.
  • 2. Dżemem posmarować podpieczony spód, wyłożyć połowę porzeczek. Białka ubić z cukrem pudrem na lśniącą pianę, wymieszać z resztą porzeczek. Wyłożyć na ciasto. Piec jeszcze ok. 30 min w temp. 180st. Ostudzić w formie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy