Kruchy placek z marmoladą

4.47 (160 ocen)

Spojrzałam do szafki i widzę dużą marmoladę, która stoi tam już dłuższy czas. Patrzę na datę ważności-3 dni do przeterminowania. Więc trzeba coś z nią zrobić. Postawiłam na kruchy placek z dużą ilością marmolady. Przepis zaczerpnięty z: przepisy.net.

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g. mąki pszennej
    szczypta soli
    85 g. cukru pudru
    200 g. masła (użyłam margaryny)
    1 jajko

    Dodatkowo:
    300 g. marmolady, np. wieloowocowej
    1 jajko
    2 łyżki śmietany
Wystaw ocenę:

4.47 (160 ocen)

Kruchy placek z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1sqdtqq 1. Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść do otrzymania jednolitego ciasta. Owinąć go w folię i schłodzić w lodówce około 30-60 minut. Po tym czasie podzielić na dwie równe części. Jedną schować z powrotem do lodówki, a drugą rozwałkować na kształt formy o wymiarach około 34x25 cm.. Rozwałkowane ciasto umieścić w posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszce (lub wyłożonej papierem do pieczenia)
  • image-0o43vh0 2. Na ciasto wyłożyć warstwę marmolady.
  • image-1ppah0l 3. Pozostałe ciasto rozwałkować i wykrawać paski. Po przekątnej ułożyć z nich kratkę na marmoladzie.
  • image-0wpdtf4 4. Jajko wymieszać z śmietaną i posmarować nim kratkę.
  • image-0bbme8y 5. Piec w 180st.C do zarumienienia (około 30-40 minut.) Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przed podaniem ciasto z marmoladą posypać cukrem pudrem (opcjonalnie) Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować