Kruchy placek z jabłkami i wkładką serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, śmietanę, margarynę i proszek do pieczenia, miesimy ciasto i dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy i dajemy do formy wysmarowanej tłuszczem o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.
2.Ciasto serowe: masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy stopniowo żółtka, na koniec dodajemy ser, budyń śmietankowy, mąkę ziemniaczaną i ubitą pianę z białek. Wszystko razem mieszamy i dajemy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 50 minut.
3.Jabłka kroimy w kostkę dajemy na głęboką patelnię, dodajemy cukier i wodę i smażymy, aż jabłka zmiękną.
4.Jak jabłka będą usmażone, to zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę, mieszamy i zostawiamy do wystygnięcia.
W tym czasie gotujemy krem: 1 szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w drugiej szklance mleka rozpuszczamy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczna, wlewamy na kipiące mleko, studzimy. Margarynę rozcieramy i dodajemy do niej przestudzony krem.
Komentarze