Kruchy placek z jabłkami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Proszek i cukier wymieszać z mąką, dodać 3/4 kostki masła startego na tarce o grubych oczkach i wymieszać.
Dodać żółtka i 2 łyżki śmietany.
Zarobić i odstawić do ziemnego na ok 1 godz.
2.Ugotować budyń w 1l mleku dodać cukier waniliowy, cukier i 2 łyżki masła. Odstawić do wystygnięcia. (nie musi być całkiem zimny może być letni)
3.Jabłka obrać pokroić w ósemki, posypać cukrem i skropić sokiem z cytryny, posypać cynamonem.
4.Po ok 1 godz ciasto podzielić na 2 cześćie, rozwałkować i ułożyć w blaszce jedna część.
Poukładać na nią jabłka i polać budyniem i położyć drugą część ciasta rowałkowanego.
Posmarować białkiem i posypać cukrem. Piec ok 1 godz w 250 stopni.
Komentarze