kruchy placek z brzoskwinią

0 (0 ocen)

Szybkie i łatwe ciasto, które można przyrządzić z dowolnymi owocami sezonowymi. ( na mniejszą blaszkę)

Składniki:

  • Kg brzoskwiń Kostka masła lub margaryny 4 jajka 2 szklanki maki tortowej ¾ szklanki cukru pudru budyń o smaku waniliowym łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania tłuszcz do formy

Kruchy placek z brzoskwinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brzoskwinie umyć, podzielić na połówki i usunąć pestkę. Masło lub margarynę roztopić. Białka ubić z cukrem pudrem, zalać wrzącym masłem lub margaryną , pozostawić na 2 minuty. Ponownie ubijać, aż składniki się połączą. Dodać nie przerywając ubijania po jednym żółtku, mąkę przesianą przez sito z proszkiem do pieczenia, budyń w proszku, cukier waniliowy i ubijać do momentu, aż masa stanie się jednolita. Ciasto wlać do natłuszczonej formy, na wierzchu ułożyć brzoskwinie. Piec w temperaturze 160 stopni ok. 45 minut. Po ostudzeniu ciasto obficie posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy