Kruchy placek truskawkowy

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Gwarantuję,że ciasto zostanie zjedzone nim ostygnie :)

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 300 gramów
    - margaryna: 170 gramów
    - cukier: 100 gramów
    - płaska łyżeczka proszku do pieczenia: 1 sztuka
    - śmietana18% kwaśna: 2 łyżki
    - żółtka-ciasto kruche: 2 sztuki
    - truskawki świeże bez szypułek: 400 gramów
    - cukier puder (do posypania): 1 łyżeczka
    - truskawki do dekoracji: 6 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruchy placek truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagniatamy kruche ciasto.Owijamy folia i na godzinke odkładamy do lodówki.Forme do tarty lub tortowcicę smrujemy margaryna i obsypujemy tartą bułką.3/4 ciasta rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wykładamy na formę. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy na około 10 minut do nagrzanego piekarnika. Truskawki myjemy i kroimy w ćwiartki.Wysypujemy na podpieczone ciasto i wykładamy na nie resztę surowego,pokruszonego w rękach ciasta.Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy 25 minut,aż ciasto się zarumieni.

  • 2. Na upieczone ciasto,jeszcze ciepłe wysypujemy kilka drobno pokrojonych truskawek i posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować