Jeśli użyjemy mąki bezglutenowej, można spokojnie podać go jako ciasto bezglutenowe.
1 godz. 40 min
Składniki:
Na okrągłą blachę 22cm
400 g mąki
120 g cukru pudru
1 kostka margaryny
4 jajka
15 g proszku do pieczenia
mielony cynamon
małe opakowanie łuskanych orzechów włoskich
2 kg jabłek
duże opakowanie rodzynek (minimum 150g)
150 g cukru
tłuszcz oraz bułka tarta do wysmarowania formy
Kruchy jabłecznik z rodzynkami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać i wsypać do miski. Dodać cukier puder i proszek do pieczenia, pokrojoną na kawałki, miękką margarynę oraz żółtka. Wyrobić ciasto, owinąć je w folię spożywczą i włożyć na 1/2 godziny do lodówki.
2.Blachę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Rodzynki przełożyć do miseczki i zalać wrzącą wodą, aby się rozmiękły (jakieś 15 minut), odcedzić.
3.Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odłożyć.
4.Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części (jedna ma być trochę większa - to będzie spód ciasta). Zetrzeć większą część ciasta na tarce o grubych oczkach prosto do tortownicy, rozłożyć równomiernie na całej powierzchni i lekko docisnąć.
5.Jabłka odcisnąć z nadmiaru soku (można go wypić...), dodać do nich rodzynki oraz orzechy, wyłożyć do tortownicy.
6.Białka z cukrem (150 g) ubić na sztywną pianę i przełożyć na jabłka (ja tę część pominęłam, ponieważ zamrażam białka, zbierając je na tort bezowy...). Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałe ciasto, rozłożyć równomiernie i posypać cynamonem.
7.Ciasto piec bez termoobiegu przez 45 minut, w piekarniku nastawionym na 180'C - ja piekłam z opcją piekarnika nastawioną na pieczenie dolne przez 35 minut, na ostatnie 10 minut włączyłam pieczenie góra-dół.
Komentarze