Kruchy jabłecznik pod chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.składniki na ciasto zagniatamy powinno być miękkie , nieklejące się ciasto. Jeśli jest zbyt mokre podsypać mąką, jeśli zbyt suche dodać odrobinę śmietany lub margaryny. Podzielić na dwie części , jedna ma być trochę większa. Rozwałkować na grubość ok 5 mm.Długa keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć większą część ciasta tak by boki formy również były zakryte ciastem,na to wyłożyć dżem. Ubić na sztywno pianę z pudrem, wsypać kisiel i wymieszać, wyłożyć na jabłka. Przykryć drugim kawałkiem ciasta, docisnąć boki. Piec około 30 min w 180st. Z formy wyjąć dopiero po ostudzeniu
Porady
mój dżem był trochę za rzadki i trochę wypływa przy krojeniu co nie odbiera pysznego smaku :)
Komentarze