kruchy jabłecznik pod chmurką

4.5 (171 ocen)

  • 50 min

lekko kwaskowe nadzienie i kruche ciasto rozpływające się w ustach a do tego chmurka z piany , pychota

  • 50 min

Składniki:

  • ciasto kruche:
    2 zółtka
    2,5 szk mąki
    4/5 kostki margaryny
    3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
    1.5 łyżki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    1/3 szkl pudru

    gęsty dżem jabłkowy ok 700ml lub jabłka pokrojone i podsmażone z odrobiną cukru

    2 białka
    3 łyżki pudru
    dowolny kisiel
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Kruchy jabłecznik pod chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. składniki na ciasto zagniatamy powinno być miękkie , nieklejące się ciasto. Jeśli jest zbyt mokre podsypać mąką, jeśli zbyt suche dodać odrobinę śmietany lub margaryny. Podzielić na dwie części , jedna ma być trochę większa. Rozwałkować na grubość ok 5 mm.Długa keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć większą część ciasta tak by boki formy również były zakryte ciastem,na to wyłożyć dżem. Ubić na sztywno pianę z pudrem, wsypać kisiel i wymieszać, wyłożyć na jabłka. Przykryć drugim kawałkiem ciasta, docisnąć boki. Piec około 30 min w 180st. Z formy wyjąć dopiero po ostudzeniu

Porady

mój dżem był trochę za rzadki i trochę wypływa przy krojeniu co nie odbiera pysznego smaku :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować