Pyszny, kruchy jabłecznik, idealny do popołudniowej filiżanki herbaty...

Składniki:

  • Ciasto:
    300g mąki pszennej,
    200g masła,
    jajko,
    6 łyżek wody,
    szczypta soli,
    2 łyżki cukru waniliowego.

    Masa jabłkowa:
    1 kg jabłek,
    1/2 szklanki cukru,
    łyżeczka cynamonu.
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik Desery

Kruchy jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, dodać cukier waniliowy i szczyptę soli. Dodać jajko, wodę i posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć na dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Nakłuć widelcem.
  • 2. Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z cukrem i cynamonem. Masę rozłożyć na cieście. Rozwałkować pozostałą część ciasta, przykryć jabłka. Piec około 20 minut w temp. 200st, potem jeszcze 25-30 minut w temp. 180st. Podawać oprószone cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować