krucho-drożdżowy zawijaniec z makiem

4.49 (167 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bez takiego makowca nie wyobrażamy sobie Świąt. Klasyczny smak masy makowej wzbogaciłam dużą ilością rodzynek namoczonych wcześniej w rumie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na ciasto:
    500 g mąki tortowej
    1 jajko
    125 g masła
    1 łyżka cukru pudru
    2 łyżki gęstej śmietany 18%
    50 g smalcu
    35 g drożdży
    1/4 szklanki letniego mleka
    szczypta soli
    na nadzienie:
    250 g maku
    1/2 szklanki rodzynek namoczonych w rumie
    100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    3 jajka
    3 łyżki miodu
    2 łyżki cukru
    łyżka mąki ziemniaczanej
    na lukier:
    3 łyżki cukrupudru
    2 łyżki rumu
    łyżeczka maku
Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Desery

Krucho-drożdżowy zawijaniec z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak sparzyć wrzątkiem i trzykrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Dodać do maku wszystkie pozostałe składniki masy i całość razem zagotować mieszając a następnie wystudzić. Składniki ciasta zagnieść i odstawić na kwadrans. Rozwałkować na blacie podsypanym lekko mąką. Wyłożyć nadzienie i zwinąć roladę. Przenieść ją na papier i owinąć całą papierem zostawiając około 2 centymetry luzu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około 45 minut. Po upieczeniu wyjąc od razu z papieru i wystudzić. Rum wymieszać z cukrem pudrem i posmarować ciasto, posypać makiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Drożdże Mak Masa makowa Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować