Krucho drożdżowe rogaliki z pieczarkami i sezamem

4.5 (141 ocen)

Łatwe, szybkie w wykonaniu. Przepyszne z czerwonym barszczykiem. Ale najważniejszą zaletą ich jest to, że nie czerstwieją. Swoją świeżość zachowują przez 4dni (dalej nigdy nie sprawdziłam, bo nie doczekały)

Składniki:

  • CIASTO
    4 szklanki mąki pszennej
    250 g margaryny
    1 jajko
    1 szklanka śmietany 18%
    szczypta soli
    35 g świeżych drożdży

    FARSZ
    ok 0,7 kg pieczarek
    1 duża cebula
    sól
    pieprz
    siekana natka pietruszki lub majeranek
    2-3 łyżki oleju do smażenia

    Dodatkowo
    1 jajko do smarowania rogalików
    sezam do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Rogal Rogale Rogaliki

Krucho drożdżowe rogaliki z pieczarkami i sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesypać do miski, dodać pokruszone drożdże, śmietanę, jajko, sól oraz margarynę. Zagnieść ciasto. Ciasto dodatkowo można schłodzić w lodówce przez godzinę, ale ja wałkowałam od razu. Wyrobione ciasto podzielić na 4 części.
  • 2. Pieczarki umyć (ja nigdy nie obieram) pokroić w drobną kostkę razem z cebulą. W głębszej patelni lub garnku rozgrzać olej i wrzucić cebulę oraz pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć do odparowania wody. Dodatkowo można zlać na sito, wtedy będziemy pewni że woda ucieknie. Farsz wystudzić.
  • 3. Każdą część ciasta rozwałkować na okrągły placek, posypując lekko mąką i przeciąć na 8 części (trójkąty , jak pizzę) Na szerszą część kłaść łyżeczkę farszu i zwijać rogaliki. Gotowe rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem.
  • 4. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec na złoty kolor przez ok 15-20 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować