Krucho - drożdżowe rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać, posiekać z masłem. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru. Połączyć wszystkie składniki . Szybko zagnieść elastyczne ciasto.
2.Rozwałkować na prostokąt grubości ok, 0,5 cm. Pokroić na pasy szerokie na 10-12 cm. A te na trójkąty. U podstawy każdego trójkąta nałożyć łyżeczkę marmolady i zwinąć zaczynając od podstawy rogalika.
3. Blachę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia i układać rzędami rogaliki zachowując odstęp. Zostawić na 15-20 min do wyrośnięcia. Posmarować pozostałym białkiem. Piec do zarumienienia się w temp. 180*C
Porady
Podałam orientacyjny czas pieczenia.Rogaliki są gotowe kiedy zarumienią się na złoto.
Komentarze