Krucho - drożdżowe rogaliki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Szybko się je robi, ale jeszcze szybciej znikają!

  • 40 min

Składniki:

  • 40 dag mąki,
    15 dag masła,
    5 dag drożdży,
    1 szkl cukru,
    2 żółtka,
    1 białko,
    2 cukry waniliowe,
    marmolada

Krucho - drożdżowe rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, posiekać z masłem. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru. Połączyć wszystkie składniki . Szybko zagnieść elastyczne ciasto.
  • 2. Rozwałkować na prostokąt grubości ok, 0,5 cm. Pokroić na pasy szerokie na 10-12 cm. A te na trójkąty. U podstawy każdego trójkąta nałożyć łyżeczkę marmolady i zwinąć zaczynając od podstawy rogalika.
  • 3. Blachę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia i układać rzędami rogaliki zachowując odstęp. Zostawić na 15-20 min do wyrośnięcia. Posmarować pozostałym białkiem. Piec do zarumienienia się w temp. 180*C

Porady

Podałam orientacyjny czas pieczenia.Rogaliki są gotowe kiedy zarumienią się na złoto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy