Kruche żurawinowe gwiazdki z białą czekoladą i cytryną

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Któż nie lubi przegryzać chrupiących ciasteczek? :)

  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka pszenna poznańska: 500 gramów
    - masło: 200 gramów
    - żółtko jajka ugotowane: 1 sztuka
    - żółtko surowe: 2 sztuki
    - mąka ziemniaczana: 125 gramów
    - cukier puder: 0.67 szklanki
    - ekstrakt waniliowy: 1 łyżka
    - śmietana kwaśna 22%: 0.5 szklanki
    - żurawina suszona: 100 gramów
    - czekolada biała: 200 gramów
    - słodka smietana 30%: 6 łyżek
    - skórka starta z 1 cytryny: 1 sztuka
    - sok z cytryny: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruche żurawinowe gwiazdki z białą czekoladą i cytryną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gwiazdki 1. Żurawinę drobno siekamy. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, ekstrakt, śmietanę. Wyrabiamy ciasto - jeśli nie będzie się chciało zupełnie kleić możemy dodać jeszcze trochę śmietany. Wkładamy je na minimum 4-5 godzin do lodówki.
  • gwiazdki żurawinowe 2. Porcje ciasta wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy cienko. Wykrawamy ciasteczka. Wykładamy na na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. I pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 15-20 minut na jasnozłoty kolor.
  • gwiazdki 3. Krem czekoladowy: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę, skórkę i sok. Mieszamy na gładki krem. Płynnym kremem smarujemy ciasteczka. Odstawiamy do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować