Kruche żurawinowe gwiazdki z białą czekoladą i cytryną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żurawinę drobno siekamy. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, ekstrakt, śmietanę. Wyrabiamy ciasto - jeśli nie będzie się chciało zupełnie kleić możemy dodać jeszcze trochę śmietany. Wkładamy je na minimum 4-5 godzin do lodówki.
2.Porcje ciasta wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy cienko. Wykrawamy ciasteczka. Wykładamy na na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. I pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 15-20 minut na jasnozłoty kolor.
3.Krem czekoladowy: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę, skórkę i sok. Mieszamy na gładki krem. Płynnym kremem smarujemy ciasteczka. Odstawiamy do zastygnięcia.
Komentarze