Kruche z masą alkoholową i oczkiem z galaretki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrabiamy. Gotowe wyrobione ciasto dajemy na ok 1h do lodówki, żeby schłodzić.
Masło ucieramy z 3 łyżkami cukru pudru dajemy żółtko i powolutku dozujemy spirytus na sam koniec ucierania dajemy białko ubite na sztywną pianę.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm i wycinamy różnorakie kształty ale zawsze parami. Układamy wycięte ciasteczka na papierze pergaminowym i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temp.175 st. ok 10 – 12 min. Wyciągamy i studzimy. Następnie przekładamy dwa te same kształty upieczonych ciasteczek masą i sklejamy.
Na sam koniec Robię galaretkę i prawie tężejącą uzupełniam wycięte oczka w kruchych ciasteczka jeżeli nie wycinamy dodatkowo – to możemy pominąć dodanie galaretki. Jednak jest to efektowne urozmaicenie tych ciasteczek.
Komentarze