Kruche z masą alkoholową i oczkiem z galaretki

5 (152 ocen)

  • 45 min

Coś na słodko i do kawki...

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    100 g masła
    250 g mąki tortowej ( przesianej)
    120 g cukru
    1 łyżka śmietany
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
    Masa:
    100 g masła
    3 łyżki cukru pudru
    1 jajko
    1 kieliszek spirytusu
    ¼ opakowania galaretki.
Wystaw ocenę:

5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruche z masą alkoholową i oczkiem z galaretki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruche z masą alkoholową i oczkiem z galaretki 1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrabiamy. Gotowe wyrobione ciasto dajemy na ok 1h do lodówki, żeby schłodzić.
    Masło ucieramy z 3 łyżkami cukru pudru dajemy żółtko i powolutku dozujemy spirytus na sam koniec ucierania dajemy białko ubite na sztywną pianę.
    Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm i wycinamy różnorakie kształty ale zawsze parami. Układamy wycięte ciasteczka na papierze pergaminowym i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temp.175 st. ok 10 – 12 min. Wyciągamy i studzimy. Następnie przekładamy dwa te same kształty upieczonych ciasteczek masą i sklejamy.
    Na sam koniec Robię galaretkę i prawie tężejącą uzupełniam wycięte oczka w kruchych ciasteczka jeżeli nie wycinamy dodatkowo – to możemy pominąć dodanie galaretki. Jednak jest to efektowne urozmaicenie tych ciasteczek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować