Kruche z malinami i budyniową pianką

4.5 (194 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepyszne ciasto, lekka niczym ptasie mleczko pianka. Trzeba spróbować:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na kruche ciasto:

    2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
    250 g masła lub margaryny, zimnego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru pudru
    5 żółtek

    Delikatna budyniowa pianka:

    5 białek
    1 szklanka drobnego cukru do wypieków
    1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)*
    2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
    1/2 szklanki oleju słonecznikowego

    Dodatkowo jeszcze:

    500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery Pianka

Kruche z malinami i budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło pokroić w kostkę i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.
  • 2. Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • 3. Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

    Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
  • 4. Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Zamiast malin można dodać jeżyny, jagody lub borówki amerykańskie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować