Kruche z budyniem i jabłkami

4.5 (168 ocen)

Moje ciasto do niedzielnej kawki

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
    margaryna -250 g
    proszek do pieczenia -2 łyżeczki
    mąka- 2 szkl
    jajka - 5 szt
    cukier - 3 łyżki
    MASA JABŁKOWA
    jabłka-1,5 kg
    galaretka cytrynowa -2 opak
    masło -1 łyżka
    MASA BUDYNIOWA
    budyń śmietankowy -2 opak
    mleko -3 szkl
    cukier -4 łyżki
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruche z budyniem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO KRUCHE:
    Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,dodać pokrojoną margarynę,cukier i jajka,zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 2 części,włożyć do zamrażalnika na 30 minut.
  • 2. MASA JABŁKOWA:
    Jabłka obrać zetrzeć na tarce o dużych otworach. Do rondla włożyć masło rozpuścić,dodać starte jabłka,chwilę przesmażyć. Do przesmażonych jabłek,wsypać galaretki dokładnie wymieszać,odstawić. Połowę ciasta zetrzeć na tarce do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 36 cm. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową.
  • 3. MASA BUDYNIOWA
    2 szkl mleka zagotować z 4 łyżkami cukru. W pozostałej szklance mleka rozrobić proszek budyniowy, wlać na gotujące się mleko, energicznie mieszając do zgęstnienia. Gorący budyń wylać na masę jabłkową.
  • Kruche z budyniem i jabłkami 4. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych otworach na masę budyniową. Ciasto wstawić do piekarnika,piec w 180 stop.przez ok.35 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować