Kruche z bitą śmietaną i musem agrestowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło ,cukier,cukier waniliowy,żółtka zmiksować.Dosiać mąkę z proszkiem do pieczenia.Wymieszać na niższych obrotach miksera.
Rozdzielić na dwie części.Każdą część, rozsmarować na blaszce 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia.
2.Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Na koniec wmieszać przesiany budyń. Można mikserem na najniższych obrotach.
Posypać migdałami.
3.Piec w 175* ok 30-35 min. 10 min. przed zakończeniem pieczenia, przykryć placek papierem.
Na drugie ciasto, zrobić identycznie bezę jak 1.
Po przestygnięciu,ostrożnie wyjąć z blaszki i długą łopatką, oddzielić placek od papieru.Jeden włożyć z powrotem do blaszki.
4.Agrest umyć, odszypułkować .
5.Ugotować z cukrem, przecedzić.Przetrzeć przez sitko.(Jak komuś ziarenka nie przeszkadzają, to nie musi)
6.Żelatynę rozpuścić z gorącą wodą i odstawić do letniego. Śmietankę ubić z pudrem ze śnieżką,potem z porcjami jogurtu. Następnie dodawać porcjami serek i mus agrestowy.Na koniec zmiksować z żelatyną. Wyłożyć na placek w blaszce.
7.Przykryć drugim plackiem.
Czekoladę rozpuścić nad parą, dolewając troszkę mleka, żeby rozrzedzić.Polać górę placka w esy-floresy i schłodzić.
Komentarze