Danie które pachnie lasem i jesienią,kruche ciasto i farsz grzybowy, zamknięta całość w małych mini tartach doskonała na ciepłą przekąskę czy nawet smaczny obiad!
60 min
Składniki:
Ciasto:
20 dag mąki pszennej
12 dag masła
1 jajko
1 płaska łyżka śmietany 18%
szczypta soli
Farsz:
30 dag maślaków
1 cebula
2 jajka
pęczek szczypiorku cienkiego
1 łyżka masła
100 g śmietany 18%
50 ml mleka 3,2%
sól morska do smaku
biały pieprz do smaku
Kruche tartinki z maślakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę połączyć z masłem wbić jajko,dodać szczyptę soli oraz łyżkę śmietany i zagnieść ciasto,wylepić nim małe foremki na tartaletki-dno i boki.
2.Farsz:
Maślaczki oczyścić obrać skórkę z kapeluszy,opłukać,większe pokroić a mniejsze zostawić w całości.Wrzucić na suchą patelnię i dusić aż cały sok z nich odparuje,dodać masło oraz posiekaną cebulkę i dusić około 10 minut,mieszając.
3.Doprawić do smaku solą i białym pieprzem,lekko przestudzić,wbić jajka,dodać śmietanę i mleko oraz posiekany drobno szczypiorek,wymieszać.
4.Masę wyłożyć na kruche ciasto,wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c piec około 30 minut.
Podawać na ciepło.
Komentarze