Kruche tartinki z maślakami

5 (150 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Danie które pachnie lasem i jesienią,kruche ciasto i farsz grzybowy, zamknięta całość w małych mini tartach doskonała na ciepłą przekąskę czy nawet smaczny obiad!

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    20 dag mąki pszennej
    12 dag masła
    1 jajko
    1 płaska łyżka śmietany 18%
    szczypta soli

    Farsz:
    30 dag maślaków
    1 cebula
    2 jajka
    pęczek szczypiorku cienkiego
    1 łyżka masła
    100 g śmietany 18%
    50 ml mleka 3,2%
    sól morska do smaku
    biały pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto Dania główne

Kruche tartinki z maślakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę połączyć z masłem wbić jajko,dodać szczyptę soli oraz łyżkę śmietany i zagnieść ciasto,wylepić nim małe foremki na tartaletki-dno i boki.
  • 2. Farsz:
    Maślaczki oczyścić obrać skórkę z kapeluszy,opłukać,większe pokroić a mniejsze zostawić w całości.Wrzucić na suchą patelnię i dusić aż cały sok z nich odparuje,dodać masło oraz posiekaną cebulkę i dusić około 10 minut,mieszając.
  • 3. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem,lekko przestudzić,wbić jajka,dodać śmietanę i mleko oraz posiekany drobno szczypiorek,wymieszać.
  • 4. Masę wyłożyć na kruche ciasto,wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c piec około 30 minut.
    Podawać na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz grzybowy Grzyby Maślak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Wtorek 9.09.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=116

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad Podwieczorek

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Omlet z maślakami

To może cię zainteresować