kruche słoneczka z kokosem

5 (156 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Są tak kruche i delikatne, że dosłownie rozpływają się w ustach. Pierwszy raz piekłam ciasteczka z dodatkiem octu i przypuszczam, że to jego dodatek sprawia, że są takie kruchutkie.

  • 60 min

Składniki:

  • na około 60 podwójnych ciasteczek:
    500 g mąki
    250 g masła
    125 g cukru pudru (nie cukru!)
    3 żółtka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki octu (może być spirytusowy )
    twarda marmolada
    3-4 łyżki kokosu
    1 białko
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Kruche słoneczka z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać i posiekać z masłem. Żółtka wymieszać z cukrem pudrem z pomocą rózgi. Dodać do mąki, dodać cukier puder (jeśli ma grudki to też przesiać). Ocet wymieszać z proszkiem do pieczenia i wlać do reszty składników. Wszystko razem wymieszać i zarobić kruche ciasto. Rozwałkować je cienko na stolnicy podsypanej mąką (wałek też należy posypywać mąką, ciasto jest dość kruche i może się targać).
  • kruche słoneczka z kokosem 2. Wycinać ciastka okrągłą foremką i przekładać na blaszkę wyłożoną papierem. W połowie ciastek wyciąć dziurkę. Ciastka z dziurką posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kokosem. Piec w 200*C na złoto, czyli około 10 minut. Po wystudzeniu ciasteczka bez kokosu smarować marmoladą i sklejać z ciasteczkami z kokosem.

Porady

Ja ciasteczka wycinałam foremką do babeczek, żeby miały ładny kształt.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować