Kruche słone ciasteczka z sezamem

4.47 (158 ocen)

Oczywiście zamiast sezamu, do posypania można użyć maku czy kminku, albo nawet tartego żółtego sera. Świetna przegryzka nie tylko do piwa

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej typ 650 + do podsypania
    16 dag masła
    1/2 łyżeczki soli
    2 żółtka
    małe jajko do posmarowania wierzchu
    sezam do posypania
Wystaw ocenę:

4.47 (158 ocen)

Kruche słone ciasteczka z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, wymieszać z solą.
    Dodać zimne masło i posiekać je z mąką na kruszonkę.
    Dodać żółtka, najpierw wymieszać końcem noża, a następnie szybko zagnieść ręką gładkie ciasto.
    W razie potrzeby można dodać niewielką ilość zimnej wody.
    Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
    Następnie rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy (lub bez podsypywania na silikonowej macie) na grubość nie większą niż 5 mm.
    Foremką wyciąć dowolne kształty i ułożyć ciasteczka na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
    Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
    Piec w temperaturze 170 stopni z termo obiegiem przez około 15-20 minut do zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować