Kruche słone ciasteczka z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać, wymieszać z solą.
Dodać zimne masło i posiekać je z mąką na kruszonkę.
Dodać żółtka, najpierw wymieszać końcem noża, a następnie szybko zagnieść ręką gładkie ciasto.
W razie potrzeby można dodać niewielką ilość zimnej wody.
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
Następnie rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy (lub bez podsypywania na silikonowej macie) na grubość nie większą niż 5 mm.
Foremką wyciąć dowolne kształty i ułożyć ciasteczka na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
Piec w temperaturze 170 stopni z termo obiegiem przez około 15-20 minut do zrumienienia.
Komentarze