Kruche ślimaczki z marmoladą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Doskonałe, gdy nachodzi nas ochota na słodkie co nieco.

  • 30 min

Składniki:


  • 3 1/2 szklanki mąki
    200g margaryny
    4 łyżki śmietany 18%
    3 żółtka
    2/3 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    skórka z 1/2 cytryny


    DODATKOWO:

    1 białko do posmarowania
    cukier puder do posypania
    300g twardej marmolady o dowolnym smaku

Kruche ślimaczki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść, podzielić na 3 części. Jedną zostawić na stolnicy, dwie pozostałe włożyć do lodówki.
    Ciasto obficie podsypując mąką rozwałkować na duży prostokąt. Całą powierzchnię posmarować marmoladą, zwinąć w rulon. Rulon pociąć na 2cm plasterki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Podobnie postąpić z resztą ciasta. Wszystkie ciastka posmarować białkiem.

    Upiec w 170'C przez około 15 minut, do lekkiego zrumienienia. Ostudzić na kratce, posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy