Kruche serduszka na Walentynki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

By wyrazić swe uczucia nie zawsze potrzebne są tylko słowa..

  • 1 godz. 10 min

Składniki:


  • 0,5 kostki margaryny
    1,5 szklanki mąki pszennej
    3 łyżki cukru pudru
    2 żóltka gęsie (lub 4 kurze)
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Do dekoracji: cukier puder, barwniki, posypki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruche serduszka na walentynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dekorujemy 1. Mąkę razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia należy bardzo dokładnie przesiekać z margaryną. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy jednolite ciasto, które na 10 minut odkładamy do zamrażalnika. Ciasto wałkujemy na grubość ok 0,5cm i wykrawamy walentynkowe serca (ja zrobiłam jedno duże, jako słodką Walentynkę, a resztę mniejszych o różnych rozmiarach). Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia lub posmarowany margaryna papierze śniadaniowym, w temperaturze 180* pieczemy 10 minut. Ostudzone ciasteczka dekorujemy w dowolny sposób, ja zrobiłam lukier żółty i różowy, użyłam do tego barwników spożywczych w płynie. Na 5 łyżek cukru pudru dajemy ok. 1 łyżkę wody i kilka kropel barwnika (nie dodajemy soku z cytryny, bo kolor nie wyjdzie!). Lukrami i kolorowymi ozdobami dekorujemy ciasteczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować