Kruche serduszka imbirowo- cynamonowe

0 (0 ocen)

  • 50 min

Aromat i smak tych ciasteczek jest niepowtarzalny. Szczypta pikanterii została przełamana słodyczą lukru, co daje pyszny efekt.

  • 50 min

Składniki:

  • - 200 g miękkiego masła
    - 3/4 szklanki cukru pudru
    - 1 jajko
    - 2 i 2/3 szklanki mąki krupczatki
    - 1/2 łyżeczki soli
    - 1,5 łyżeczki imbiru
    - 1,5 łyżeczki cynamonu
    - 1 łyżka śmietany 12 %
    Lukier:
    - 200 g cukru pudru
    - 1 białko
    - szczypta czerwonego barwnika spożywczego w proszku
    - kolorowy groszek cukrowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kruche ciasteczka

Kruche serduszka imbirowo- cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki zagnieść, uformować ciasto w kulę i zawinąć w folię spożywczą.Wstawić na pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkowywać ciasto partiami na grubość około 0,5 cm i wycinać serduszka.Układać w równych odstępach, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Piec ciasteczka około 10 minut, aż nabiorą złocistego koloru.Cukier puder przesiać, partiami dodawać do białka, aż powstanie gęsta masa. Lukrem ozdabiać ciasteczka i jeszcze wilgotne od lukru posypywać kolorowym groszkiem cukrowym.

Porady

Z przepisu powstanie około 75 serduszek. Barwienie lukru nie jest konieczne, może pozostać biały.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować