Kruche rurki z masą orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Wymieszać dokładnie suche składniki: przesianą mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać jajka i zagnieść jednolite ciasto, które następnie podsypać mąką i rozwałkowac na cienki placek. Wykroić długie paski o szerokości 2 cm i nawijać je na wysmarowane wcześniej margaryną i obsypane mąką foremki - rurki. Po nawinięciu ciasta na rurki ułożyć je na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia i piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut - obserwować, aż będą rumiane. Wystudzić i zdjąć foremki
2.MASA ORZECHOWA: Do mleka wsypać mielone orzechy włoskie oraz cukier i gotować na wolnym ogniu tak długo, aż masa zgęstnieje - około 10 minut. Wystudzić. Następnie masło utrzeć na puch i nie przerywając ucierania, powoli dodawać ostudzoną masę orzechową - utrzeć razem. Rurki napełnić masą, korzystając najlepiej ze szprycy bądź rękawa cukierniczego.
3.POLEWA CZEKOLADOWA: Roztopić na parze gorzką czekoladę razem z wodą i masłem, tak aby powstała gęsta polewa - polać nią wcześniej przygotowane kruche rurki.
Komentarze