Kruche rożki z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Kruche ciasto i rabarbar połączenie idealne :)

  • 4 godz.

Składniki:

  • Nadzienie:
    - rabarbar- 200g
    - cukier- 2 łyżki
    - cukier waniliowy- 1 opakowanie

    Ciasto:
    - mąka pszenna- 2 i 1/4 szklanki
    - masło- 1 kostka (200g)
    - cukier puder- 1/4 szklanki
    - żółtka- 2 sztuki
    - śmietana 12%- 1 łyżka czubata
    - szczypta soli

Kruche rożki z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar pokroić na małe kawałki i wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Należy to zrobić jak ciasto będzie już w lodówce (1h przed wyciągnięciem ciasta) żeby rabarbar puścił sok.
  • 2. Mąkę i cukier puder przesiać na stolnicę. Dodać kostkę masła wyciągniętą prosto z lodówki i wysiekać (nie za długo). Dodać 2 żółtka i łyżkę śmietany. Szybko i krótko zagnieść. Wstawić do lodówki na minimum 2h. Po tym czasie ciasto wyciągamy i rozwałkowujemy nie za cienko i kroimy kwadraty ( wielkość taka jaką chcemy). Nadziewamy rabarbarem i porządnie sklejamy. Układamy na nasmarowanych blachach. Ułożone rożki smarujemy rozmąconymi białkami. Pieczemy w 180- 190 stopniach do momentu gdy ciastka będą złote. 20- 25 minut. Zależy od piekarnika. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy