Kruche rogaliki z czekoladą

4.5 (194 ocen)

  • 30 min

Niesamowicie kruche rogaliki do popołudniowej kawy.

  • 30 min

Składniki:


  • SKŁADNIKI:
    CIASTO :
    * mąka pszenna - 100 g
    * mąka krupczatka - 100 g
    * masło - 100 g
    * cukier puder - 50 gr
    * duże żółtko - 1 szt
    * śmietana kwaśna 18% - 2 łyżki
    * olejek waniliowy - 1 łyżeczka
    DODATKOWO :
    * gęsty krem czekoladowy ( lub połamana czekolada )
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Kruche rogaliki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

    Masło rozcieramy z cukrem pudrem , dodając żółtko , śmietanę i olejek.

    mieszamy z przesianymi mąkami i szybko zagniatamy gładkie ciasto.

    Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na ok. 20 minut do lodówki.

    Po tych czasie rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy.

    Wycinamy trójkąty.

    Na szerokim końcu każdego układamy łyżeczkę kremu czekoladowego ( lub kostkę czekolady ) i zwijamy delikatni w kierunku wąskiego końca.

    Sklejamy i zaokrąglamy rogale.

    Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 15-18 minut.

    Posypujemy obficie cukrem pudrem!

    Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Nutella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować