Kruche rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku a następnie dodajemy cukier i sól. Dokładnie mieszamy i odstawiamy. Margarynę rozpuszczamy, studzimy i dodajemy do mleka. 900 g mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia do naczynia z resztą składników. Dodajemy śmietanę, wbijamy jajka i mieszamy ręką i odstawiamy przykrywając ściereczką by ciasto wyrosło. Gdy ciasto podwoi swoja objętość przekładamy je na stolnicę podsypując resztą mąki i zagniatamy. Następnie wałkujemy i wykrawamy trójkąty. Smarujemy je nadzieniem (marmoladą) zwijamy jak rogaliki. Pieczemy w temp 150 stopni przez 25-30 minut.
Porady
Przygotowane rogaliki powinny leżeć pod przykryciem (pod ściereczką) wtedy bardziej urosną.
Komentarze