Kruche rogaliki drożdżowe

4.48 (147 ocen)

  • 20 min

Super rogaliki połączenie ciasta drożdżowego wraz z kruchym.

  • 20 min

Składniki:

  • 1kg maki
    2 kostki margaryny
    100g drożdży
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 jajka
    1\2 szklanki letniego mleka
    1 łyżeczka soli
    5 łyżek cukru
    5 łyżek śmietany
    1 opakowanie marmolady (dowolnie)
Wystaw ocenę:

4.48 (147 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Kruche rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruche rogaliki drożdżowe 1. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku a następnie dodajemy cukier i sól. Dokładnie mieszamy i odstawiamy. Margarynę rozpuszczamy, studzimy i dodajemy do mleka. 900 g mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia do naczynia z resztą składników. Dodajemy śmietanę, wbijamy jajka i mieszamy ręką i odstawiamy przykrywając ściereczką by ciasto wyrosło. Gdy ciasto podwoi swoja objętość przekładamy je na stolnicę podsypując resztą mąki i zagniatamy. Następnie wałkujemy i wykrawamy trójkąty. Smarujemy je nadzieniem (marmoladą) zwijamy jak rogaliki. Pieczemy w temp 150 stopni przez 25-30 minut.

Porady

Przygotowane rogaliki powinny leżeć pod przykryciem (pod ściereczką) wtedy bardziej urosną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować