Kruche przekładane dżemem

4.49 (146 ocen)

  • 2 godz.

Domowe, delikatne słodko-kwaskowe ciasto

  • 2 godz.

Składniki:


  • 4 jajka
    pół kg mąki pszennej tortowej
    25 dag masła
    20 dag cukru
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    duży słoik dżemu śliwkowego
    łyżeczka cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.49 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Kruche przekładane dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę ok. 25x25 cm wysmarować tłuszczem. Masło roztopić, wystudzić. W misce połączyć masło, 3 jajka i żółtko, cukier i przesianą mąkę z proszkiem. Zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na wielkość blaszki. Ułożyć na blasze 1 płat ciasta, posmarować grubo dżemem, przykryć 2 plackiem, również posmarować i ułożyć ostatni placek ciasta. Wierzch posmarować białkiem rozmąconym z łyżeczką cukru pudru. upiec ciasto w 150*C. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować