4 jajka
pół kg mąki pszennej tortowej
25 dag masła
20 dag cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
duży słoik dżemu śliwkowego
łyżeczka cukru pudru
Kruche przekładane dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę ok. 25x25 cm wysmarować tłuszczem. Masło roztopić, wystudzić. W misce połączyć masło, 3 jajka i żółtko, cukier i przesianą mąkę z proszkiem. Zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na wielkość blaszki. Ułożyć na blasze 1 płat ciasta, posmarować grubo dżemem, przykryć 2 plackiem, również posmarować i ułożyć ostatni placek ciasta. Wierzch posmarować białkiem rozmąconym z łyżeczką cukru pudru. upiec ciasto w 150*C. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Komentarze